Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.25

Állítsák le a letiltásokat, inkasszókat!

letiltas---kep.png

 

Koronavírus - MSZP:

állítsák le a végrehajtásokat, a letiltásokat, az inkasszókat!

 

Budapest, 2020. április 17., péntek (MTI) - A végrehajtások, a letiltások, az inkasszók és a behajtócégeknek történő fizetés leállítását követelte az MSZP elnökhelyettese pénteken.

 

Szakács László az MSZP Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón azt mondta, csak az újonnan induló végrehajtásokat függesztette fel a kormány, a letiltások, a követeléskezelőknek történő fizetések és az inkasszók továbbra is folynak.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a letiltást csak a fizetésből, de az inkasszót bármilyen jövedelemből végrehajtják.
    Közölte, ma Magyarországon 4-6 ezer ember veszíti el a munkáját naponta, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne kerüljenek rosszabb helyzetbe a családok.
    Az országgyűlési képviselő elégtelennek nevezte az ezen a területen meghozott kormányzati intézkedéseket. Elmondta, az nem segítség, hogy nem lehet kilakoltatni az embereket, hiszen egyébként is kilakoltatási moratórium van.
    Szerinte a valódi segítség az lenne, ha a családok meg tudnák őrizni fizetőképességüket.
    Szepesházi Péter ügyvéd, korábbi bíró szerint az adósok csak olyan perekben védhetik jogaikat, ahol jó esetben is csak tárgyalás nélküli ítéletek születnek. Közölte, az adósok - akiknek kevésbé kenyerük az írásbeli védekezés, mint a bankokat képviselő nagy ügyvédi irodáknak - csak korlátozottan tudják megvédeni magukat.
    Hozzátette: a távtárgyalás blöff, ő ügyvédként ugyanis egyetlen végzést sem kapott a bíróságtól, hogy közölje a Skype-címét annak érdekében, hogy meg lehessen tartani a tárgyalást. Szerinte a bírák egy kisebb része szégyenérzet nélkül dönt az uniós fogyasztóvédelmi jogot figyelmen kívül hagyva a bank javára.

 

 

 

 

OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt…)

Budapest, 2020. április 21. kedd (MTI)

 

Z. Kárpát Dániel (Jobbik)  …    Az ellenzéki politikus azt kérdezte … a kormány le akarja-e állítani a végrehajtói letiltásokat, amelyek a mostani válsághelyzetben is sújtják a lakosságot. 
    A külgazdasági és külügyminiszter ….    Szijjártó Péter azt ígérte Z. Kárpát Dánielnek, hogy utánanéznek a végrehajtásoknak és ennek eredményéről tájékoztatást adnak. 

 

 

Lásd videó legvége:

 

 

 

 

Moratórium ide vagy oda, a végrehajtókhoz került tartozásokat továbbra is vonják

 

Index 2020.03.25. 17:01

(részlet)….a végrehajtói kar a kormány hétfőn bejelentett, kedden, március 24-én hatályba lépett, 57/2020. (III. 23.) rendeletének vonatkozó részeiről tájékoztatja az ügyfeleit. Ahogy írják, a rendelet többek között azt szabályozza, hogy  veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követő 15 napon belül:

  • nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre,
  • helyszíni eljárási cselekmény és hagyományos árverés nem tartható,
  • ingatlan kiürítése iránt nem lehet intézkedni,
  • lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt nem lehet intézkedni,
  • természetes személy lakóingatlanára újabb árverést nem lehet kitűzni,
  • gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség – ide nem értve a gyermek átadása kapcsolattartásra vonatkozó határozatot – végrehajtásának kivételével meghatározott cselekmény végrehajtása nem foganatosítható,
  • gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség végrehajtása esetén eljárási cselekmény, intézkedés akkor sem foganatosítható, ha azt olyan helyen kellene foganatosítani, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll.

A levél viszont kiemeli, hogy

 

A rendelet nem korlátozza a munkabér- és nyugdíj letiltások kiadását és teljesítését, valamint a bankszámlán kezelt összegek végrehajtás alá vonását (hatósági átutalási megbízásokat), továbbá nem érinti a folyamatban lévő árverések befejezését.

 

 

https://index.hu/gazdasag/2020/03/25/birosagi_vegrehajtoi_kar_behajtas/

 

 

Szepesházi Péter: A végrehajtások csak részben álltak le

 

…kormányrendelet értelmében kilakoltatni valóban nem lehet, ahogy gépjárművet és egyéb ingóságot lefoglalni sem. A végrehajtásokról szóló jogszabály egy mentességre lehetőséget adó paragrafusa pedig kiegészült egy újabb bekezdéssel. Ennek értelmében most már nemcsak betegség, munkanélküliség vagy egyéb ok miatt dönthet úgy a bíró, hogy a jövőbeni teljesítés reményében felfüggeszti a végrehajtást, hanem a veszélyhelyzet adósra gyakorolt konkrét hatása miatt is. Amennyiben a bíró elrendeli a felfüggesztést, akkor persze a fizetésből, nyugdíjból letiltás is megáll, egyéb esetekben viszont nem – elemezte a jogszabályt Szepesházi Péter.

Hozzátette, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy iszonyatos gondot jelenthet azonban a fizetési nehézségekkel küszködőknek, hogy a fizetés és a nyugdíj letiltására továbbra is lehetőségük van a bankoknak, követeléskezelőknek, s az egyedi bírói  döntés a letiltás (a teljes végrehajtás) felfüggesztésére bizonytalan.

 

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/24/szepeshazi-peter-a-vegrehajtasok-csak-reszben-alltak-le/