Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.11.09

A Parlament Fogyasztóvédelmi bizottságának döntései – nov. 7.

 

Több olyan módosító indítvány is volt az ellenzéki képviselők javaslatai között a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottságának ülésén, amilyent előző nap írásban mi is javasoltunk, a pénzintézeteket és a hiteleket szabályzó két törvény kapcsán.
 
A kormánypárti képviselők ezek közül egyet támogattak. A támogatott javaslat egy „a” betű, melyre nyelvhelyességi szempontból volt szükség.
 
A kormány képviselője és a tv előterjesztője szintén nem támogatta az ellenzéki indítványokat.
 
Nézzük a lényegesebbeket a nem támogatottak közül:
 
 
 • A kamatváltozás szabályainak kiterjesztése a lízingszerződésekre is.
 • A kamatfelárat ne emelhesse fel a pénzintézet az Ügyfél 45 napot meghaladó késedelembe esése esetén, ha az Ügyfél igazolja 5 napon belül, hogy nem várt élethelyzet, pl. munkanélküliség következett be.
 • A hitel THM-je az jegybanki alapkamatnál 12%-kal ne lehessen magasabb (a tv tervben 24% felár), illetve 24%-kal a kockázatosabb hiteleknél (a tv tervben 39% felár).
 • Volt javaslat 5%-os kamatfelárra is.
 • A bank 60 nap késés után emelhesse a kamatot (a tv tervben 45 nap).
 • Az ügyfélnek 2012. június 30.-ig legyen lehetősége szerződés módosítást kérni, hogy a most elfogadott számára kedvező előírásokat tartalmazza a korábban megkötött szerződése (a tv tervben május 31).
 • Volt javaslat 2012. december 31.-i határidőre is.
 • A bank ne csak a saját költségét, díját ne számíthassa fel szerződésmódosításkor, hanem ne legyen lehetősége díjfizetéssel járó kötelezettséget sem előírni az Ügyfeleinek.
 • A CHF elszámolású hitel is legyen átalakítható forint hitellé ( a tv terv csak a többi „deviza”hitel esetén teszi lehetővé). Erre a javaslatra a kormány képviselője azt mondta, hogy majd később megfontolják.
 • A leginkább jellemző és általános 3 havi BUBOR, CHF LIBOR, EUROBIBOR legyen a referencia kamatláb, ne legyen a 6 havi és a 12 havi, mert ez által a bankok trükközhetnek.
 • A THM plafon-korlátozás vonatkozzon a jelenleg élő szerződésekre is.
 • A kedvező változások terjedjenek ki a lakásként szolgáló, de üdülőként nyilvántartott ingatlanokra is.
 
 
Minden bizonnyal a jobboldali szavazóknak a fenti szempontok, vagyis a kisebb hitelkamat, a megnyújtott szerződésmódosítási idő stb nem fontosak, nem előnyösek, sőt hátrányosak. Ezt tudják az őket képviselő kormánypárti képviselők, és ennek megfelelően döntöttek a módosítások elutasításáról.
 
Az ellenzéki képviselők a kormánypárti képviselő módosító indítványát támogatták, elvétve volt tartózkodás.
 
Az ellenzéki javaslatok el sem jutottak a plenáris ülésre, nem tárgyalhattak és nem is szavazhattak róla. Ezekről a sajtó sem számolt be.
 
Ezekről a döntési folyamatokról csak akkor szerünk tudomást, ha mi is jelen vagyunk.
 
Engem elkeserít, hogy már 10-20 éve így mennek a Parlamentben és az országban a döntések. Pedig állítólag demokrácia van és nem pártirányításos rendszer. Megvalósítható lenne egy valódi demokrácia? Felelős képviselőkkel és nem pártutasításokat automatikusan végrehajtó „szavazógombotnyomókkal”?
 
Politikusokkal, akik egymással együttműködve a társadalom javát akarják és nem mindenáron a másik pártot megsemmisítően megverni, megalázni, földbe döngölni?
 
A szavazás során azonban nem csak én éreztem magam kellemetlenül. Van remény?