Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.03.13

A Parlament előtt az EBRD paktum felmondása

paktum-parl---kep---01.png

 

...../2019. (.....) OGY határozat

 

A Magyar Kormány és az

Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank között

2015. február 9-én kötött megállapodás azonnali felmondásáról

 

Az Országgyűlés, figyelemmel arra, hogy a Kormány rendkívül előnytelen, a bankok érdekeit érvényesítő, a hitelkárosultakat cserben hagyó megállapodást kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, melynek keretében

- a bankadó összege jelentősen mérséklődött,

- a bankszektor nyereségességét negatívan érintő bármilyen döntést a kormányzat tudatosan blokkolt,

- miközben minden évben több ezer családi otthont vonnak végrehajtás alá a pénzintézetek, valamint

- 900.000 adóst fenyeget a végrehajtás közvetlen megindítása az alábbi határozatot hozza:

 

1. Az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy gondoskodjon a Magyar Kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank között 2015. február 9-én kötött megállapodás azonnali felmondásáról.

2. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

 

 

Általános indokolás

 

Míg a környező országokban sorra születtek meg a döntések százezrek kilakoltatásának megakadályozására, addig ezt Magyarországon akadályozza az a paktum, amelyet a kormányfő 2015-ben kötött az Európai Fejlesztési Bankkal (EBRD). Ebben a megállapodásban nemcsak az szerepel, hogy a hitelek forintosítása egy fillérjébe se kerülhet a bankoknak, de az is, hogy a kilakoltatásokat szigorító, az adós javára döntő szabályokat nem alkothat a magyar parlament.

 

Nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormány a megállapodás szerint fontosabbnak tartotta a bankok minél magasabb profit szintjének megőrzését, mint az adósok érdekeinek figyelembevételét. Felháborító, hogy a kilakoltatások számának ugrásszerű növekedése mellett a pénzintézetek profitja éves szinten százmilliárdokra rúg.

 

Mindez az MSZP szerint elfogadhatatlan!

 

Ki kell mondani: a magyar emberek, a magyar adósok számára rendkívül kedvezőtlen megállapodást azonnal fel kell mondani, mert megmagyarázhatatlan, hogy a Fidesz miért kényszerít egy, a bankok érdekeit és nyereségét védő paktumot Magyarországra, ahelyett, hogy a kilakoltatástól fenyegetett, otthonaikat elvesztő magyar családok oldalára állna!

 

Jelen határozati javaslatról való döntés során a Fidesz megmutathatja: az újabb és újabb profitrekordokat elérő bankokat védi, vagy a hitelkárosultak oldalára áll.

 

http://www.parlament.hu/irom41/05169/05169.pdf

 

 

Első körben a Gazdasági Bizottság fogja tárgyalni a határozati javaslatot. Amennyiben itt támogatást kap, akkor automatikusan kerül a plenáris ülésre.

 

paktum-parl---kep---02.png

Az EBRD megállapodás:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/az-allam-tervei/kormany---ebrd-megallapodas-magyarul.html