Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.06

A kiindulási pont (petíció)

peticio-kindulas---kep-01.png

 

A peticióban az alábbi „helyzet ismertetéssel” kezdem tájékoztatni a Bizottság tagjait. Nevezhetjük kiindulási pontnak.Részlet:

 

2011 végén a magyarországi helyzet rendkívül súlyossá vált. A pénzintézetek több tízezer jelzálogszerződést mondtak fel. Ez sok esetben azzal jár, hogy az adós elveszti lakását, otthonát. A kormány arra hivatkozva, hogy a pénzintézetek becsapták a fogyasztókat, kidolgozták a „kedvezményes árfolyamú végtörlesztés” lehetőségét biztosító törvényt.

 

Ezt a törvényt 2012-ben a bankok megtámadták az Alkotmánybíróságon. Az eljárás végeztével az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította a kialakult súlyos helyzet okaként: 

„a körülményeknek az ésszerűen előre nem látható és a normális változás kockázatán túlmenő alakulása”;

„hangsúlyozottan egy nemzetközi válság következtében Magyarországon előállt jelentős, kivételes és súlyos helyzet”;

„olyan előre nem látható körülmény volt, melynek bekövetkezésére megalapozottan számítani nem lehetett”.

(3048/2013. (II. 28.) AB határozat - ügyszám IV/02487/2012)

 

Van egy magyar közmondás: „Nem mind arany, ami fénylik”. Az Alkotmánybíróság kimondta, ami fénylik, az arany. A látszat néha csal, mondták az ókorban. Már tudjuk, az Alkotmánybíróságot megcsalta a látszat.

 

Az Alkotmánybíróság kimondta 2013-ban:  a súlyos társadalmi helyzetet előidéző árfolyamemelkedést a 2008-as válság okozta. Egy látszatból, egy vélekedésből, egy észszerűnek tűnő magyarázatból lett olyan állítás az Alkotmánybíróság határozatában, mely semmilyen módon nem támadható meg. Sem bíróságon, sem máshogy.

 

Így lett Magyarországon a mai napig „megkérdőjelezhetetlenül” közismert tény, hogy azért emelkedik a mai napig is pl. a CHF árfolyama, mert 13 évvel ezelőtt, 2008-ban pénzügyi válság volt.

 

2013 végén, törvényelőkészítő szakaszban, a kormány kérdésekkel az Alkotmánybírósághoz fordult.  Beadványában megállapítja:

„A devizaárfolyamok váratlan, nagymértékű változása és a devizaalapú kölcsönök törlesztőrészleteinek - részben ebből, részben más tényezőkből eredő - növekedése a társadalom széles rétegei számára okoz nehézséget, ami elengedhetetlenné teszi a devizahitelezésből adódó problémák végleges rendezését”,

„a körülményeknek az ésszerűen előre nem látható és a normális változás kockázatán túlmenő alakulása, az általa csak korlátozottan befolyásolható forint árfolyam gyengülése”;

„a hitelintézetek a devizában történő hitelnyújtás legnagyobb kockázatának, az árfolyamváltozásnak minden veszélyét a hitelfelvevőkre hárították”;

„a szerződéskötéskor nem látott olyan gazdasági és társadalmi változások zajlanak le, amelyek a felek valamelyikének érdekét lényegesen sértik, és amelyeknek tudatában a felek nem vagy más tartalommal kötöttek volna szerződést.”

(Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter értelmező indítványa 2013.11.28.)

 

Napjaink szólása: „attól mert egy faluban sok a gyerek és sok a gólya, az még nem jelentheti azt, hogy a gyereket a gólya hozza”. A kormány szerint a gólya hozza a gyereket.

 

Az Alkotmánybíróság a kormánynak küldött 2014 tavaszi határozatában ismerteti a kormány állításait, majd hivatkozott korábbi saját maga által hozott megállapítására:  „nemzetközi válságban Magyarországon előállt, jelentős, kivételes és súlyos helyzet…”

(8/2014. (III. 20.) AB határozat - ügyszám X/01769/2013)

 

Azt, hogy ebből a kezdeti tényből hogyan jutunk el annak a megállapításához, hogy nem érvényesülnek a hazai bírósági és más eljárásokban az uniós fogyasztóvédelmi elvek, a petícióból és mellékleteiből megismerhetitek:

 

https://mek.oszk.hu/22000/22032/

 

http://mek.oszk.hu/22000/22032/22032.pdf

 

 

A Petíció száma: 0493/2021

 

Ma sikerült azokat a mellékleteket is feltöltenem, amelyek az petíció benyújtásakor nem fértek bele a "keretbe".