Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.21

A hozzászólásom - Parlament Gazdasági bizottság

ules-jk---kep.png

 

 

ELNÖK: ..... Van-e további hozzászólási igény képviselőtársaim részéről? (Nincs jelzés.) Amennyiben nincs, a bizottság tagjait szeretném tájékoztatni arról, hogy Szabó József, a Hiteles Mozgalom ügyvezetője előzetesen jelezte, hogy öt perc időkeretben szeretne felszólalni a bizottság ülésén. Szabó József úr írásban …

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/eszrevetelek-a-h-18383-szamu-hatarozati-javaslathoz.html

 

….eljuttatta az általa képviselt szervezet véleményét az előterjesztéssel kapcsolatban, ezt képviselőtársaim valamennyien megkapták.

 

Szabályszerűen úgy tudunk szót adni Szabó úrnak, ha a bizottság tagjai ezt támogatják. Kérdezem, ki az, aki támogatja, hogy Szabó József, a Hiteles Mozgalom ügyvezetője és képviselője a bizottsági ülésen felszólaljon. Kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Ellenvélemény? (Senki sem jelentkezik.) Tartózkodás? (Senki sem jelentkezik.) Nincs. A bizottság megadja a szót Szabó úrnak. Kérem, fáradjon egy mikrofonhoz (Megtörténik.), és megadom a szót öt perc időkeretben önnek.

 

 

SZABÓ JÓZSEF ügyvezető (Hiteles Mozgalom): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Bizottság! Köszönöm szépen a lehetőséget. Három dologra szeretném felhívni a figyelmet. Az eddig meghozott törvények és intézkedések, lépések mind azon alapultak, hogy a devizaárfolyam várható iránya és mértéke nem határozható meg. Az elmúlt években végzett munkáink és a többi devizahiteles-szervezet munkája során most már egyértelművé vált, hogy ez az állítás nem tartható fenn, a bankok alappal számíthattak arra, hogy az árfolyam, a svájci frank árfolyama a futamidő alatt folyamatosan erősödni fog. Ennek következtében már eleve olyanok kaptak kölcsönöket, akikről előre lehetett tudni, hogy nem fogják tudni fizetni a törlesztőrészleteket, hogy nem fogják tudni visszafizetni a kölcsönöket.

A meghozott lépések több pontban is igazságtalanok voltak, például az, hogy az adósok viselték az árfolyamváltozás hatását, viszont, amikor a svájci franknak, illetve az eurónak a kamata csökkent, ezt a bankok nem érvényesítették, a meghozott törvények ezt a torz állapotot szintén rögzítették.

 

A második pont, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy egyre határozottabban észleljük, hogy befolyásolni kívánják a bíróságok döntését, és a megkárosított adósok érdekeivel ellentétesen olyan döntéseket várnak el a bíróságoktól, melyek kimondottan hátrányosak az adósoknak.

 

A harmadik: az Európai Unió Bíróságán jelenleg 9 devizahiteles-ügy van, olyan ügy, amelyben a magyar bíróságok, magyar bírók fordultak az Európai Unió Bíróságához, ezek olyan problémák, amelyek elhangzottak a devizahiteles-vitanapon, alaposan áttanulmányoztam a jegyzőkönyvet, és gyakorlatilag nem találtam benne olyan pontot, amelyet saját magunk ne hoztunk volna elő, hogy ez probléma, meg kell hogy beszéljük.

 

A javaslatunk már régóta az, hogy újra egy devizahiteles parlamenti bizottságnak kell ezzel a kérdéskörrel foglalkozni, azokat a problémákat, amelyeket mi és a parlamenti képviselők egy része is ismer, meg kell hogy fejtsük. Az teljesen elképesztő, elképzelhetetlen megoldás, hogy akkor fogunk foglalkozni majd a problémákkal, amikor az Európai Unió Bírósága majd dönt 2-3 vagy 4 év múlva, addig pedig folynak, mondjuk, a kilakoltatások. Ennek a devizahiteles parlamenti bizottságnak a felállításával vagy előkészítésével kapcsolatban kezdeményeztem azt, hogy a Gazdasági bizottságon belül működő Fogyasztóvédelmi albizottság kezdje el az előkészítő munkálatokat, és szeretném, ha ebben a kérdésben döntene a Gazdasági bizottság.

 

Végül pedig: a javaslatokat már nagyon régóta támogatjuk, kezdeményezzük a végrehajtások azonnali felfüggesztését, az elsétálási jogot, és mindenképpen szükség lesz új elszámolásra.

 

 

Azért, hogy önök is képben legyenek, még a nyáron készítettünk egy kicsikét tartalmasabb kiadványt, egy összesítést, mint amit e-mailben átküldtem, ezt szeretném majd átadni a jelen lévő képviselőknek. Köszönöm szépen.

 

Határozathozatal

 

ELNÖK: Köszönöm szépen, Szabó úr. Kérdezem a bizottság tagjait, hogy Szakács László, Tóth Bertalan és Mesterházy Attila önálló indítványának tárgysorozatba vételét támogatják-e. Aki támogatja, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Kettő igen. Ki az, aki nem támogatja? (Szavazás.)

 

Kettő igen szavazattal, tíz nem ellenében a bizottság nem támogatta a tárgysorozatba vételt. Ezzel a 7. napirendi pont végére értünk.

 

 

-----------  a hozzászólásom előtt  ---------------

 

Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok számára valódi segítséget jelentő halaszthatatlan intézkedések megtételéről szóló H/18383. számú…

 

http://www.parlament.hu/irom40/18383/18383.pdf

 

 

…. határozati javaslat (Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba vételéről)

 

Áttérünk a 7. napirendi pontunkra, amely keretében az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok számára valódi segítséget jelentő halaszthatatlan intézkedések megtételéről szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételéről döntünk, 15 melyet Szakács László, Tóth Bertalan és Mesterházy Attila képviselők nyújtottak be. Szakács Lászlónak mint előterjesztőnek megadom a szót.

 

Dr. Szakács László hozzászólása

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP) előterjesztő: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Bizottság! Túl vagyunk már a jegybankelnöki meghallgatáson, illetve túl vagyunk már Varga miniszter úr meghallgatásán is. Varga miniszter úr azt mondta, hogy ezt a problémát már megoldották, maximum még egyszázaléknyi probléma van a korábban felmerült devizahiteles-problémákból, devizahiteles-ügyekből, ami még megoldatlan. Matolcsy jegybankelnök ennél egy kicsit sarkosabban fogalmazott, ő azt mondta, hogy az úgynevezett károsultaknak márpedig a jegybanknál az árfolyam-különbözetből saját bevallása szerint is felhalmozódott 136 milliárd forintból egészen biztosan nem fog támogatni semmilyen olyan kezdeményezést, ami az általa úgynevezett károsultaknak nevezett emberek megsegítésére vonatkozna.

 

Mindannyian ismerjük a problémát, és én most arra teszek kísérletet, hogy meggyőzzem a bizottságot arról, hogy nem egyszázaléknyi probléma maradt. Matolcsy jegybankelnök hál’ istennek nincs itt most a bizottsági ülésen, meg nem szavaz a parlamentben, úgyhogy nem nagyon baj az, ha most ő nem támogatja, ha önök támogatják ezt a javaslatot. Nem egyszázaléknyi probléma van, 900 ezer ember problémájáról beszélünk, évente nagyjából tízezer végrehajtás indulhat meg ebben az ügyben, a devizahitelek bedőlésének ügyében. Mi egyébként úgy gondoltuk, hogy nem meddő vitákon kell részt venni, hanem el kell menni és beszélni kell azokkal az emberekkel, és segíteni kell azoknak az embereknek, akiknek a devizahitellel a mai napig problémájuk van. Nem hiszem, hogy egyszázaléknyi embernél nem többel találkoztunk, akik egyébként csak eljöttek a fogadóóráinkra, és ott egészen elképesztő történteket meséltek, illetve szerződéseket mutattak nekünk, illetve élethelyzetekkel találkoztunk.

 

Ha úgy gondolják, hogy ennek az egyszázaléknyi embernek - akik nem egyszázaléknyian vannak, még egyszer mondom, hanem 900 ezer ember, akiről Varga Mihály beszél -, mondjuk, rokkantnyugdíjból most kellene kifizetni a jenes hitelét vagy bármi mást, az euró- vagy a svájcifrank-alapú hitelét, csak azért, hogy meggyőzzem önöket, szerintem, ha van épeszű bankár, jogász vagy politikus, aki úgy gondolja, hogy valaha ő ki fogja fizetni 53 ezer forintos rokkantnyugdíjból azt, amivel annak a banknak tartozik, azon túl, amennyit eddig már kifizetett, szerintem álmokat kerget meg légbuborékban él, vagy éppen az elefántcsonttoronyban él, viszont borzalmas életkörülmények között marad az, akinek a devizahitel így a nyakán maradt. Nem egy ilyen van. Most, ami őrá vár, az nem a segítség, ha Matolcsyt és Vargát végighallgatjuk, hanem végül is egy vállrándítással lerázza magáról a kormány ezt a problémát, hadd ne mondjam, mint a mi a micsodát.

 

Mi ezért tettünk javaslatot - korábban is tettünk erre javaslatot, mielőtt majd megkapjuk, hogy miért most ébredtünk -, korábban is arra tettünk javaslatot, még a banki elszámoltatási törvénykor is, hogy vagy a felvételkori, vagy legkésőbb a 2010. évi átlagárfolyamon váltsák át a devizahiteleket forintra. Erre többféle választ kaptunk, hogy ezt miért nem lehet. A kormány mindig a hátával állt hozzá ezekhez a megkeresésekhez, először azt mondták, hogy azért, mert az Európai Unió ezért nyilvánvalóan egy kötelezettségszegési eljárást indítana velünk szemben, majd később kiderült, hogy a szomszédos Románia így váltotta át a nemzeti valutájára a devizahiteleket, és nem támadta meg őket az Európai Unió. Gondolom, nincsen kettős mérce az Unióban, akkor minket sem támadna meg ezért, mert az embereken segíteni szeretnénk, úgyhogy ezt javasoljuk továbbra is. Majd amikor megdőlt ez az érvelésük, ahol az Unióra mutogattak - nyitok egy zárójelet, amikor ez a kormány az Unióra 16 mutogat, amellyel állandó harcban áll, legalábbis Janus-arcú érvelés, legalább ez az ügy azért megért volna egy ajtócsapkodást Brüsszellel -, tehát amikor ez az érv megdőlt, akkor önök azt mondták, hogy a költségvetés nem bírja ki, majd Matolcsy jegybankelnök ideült ennek az asztalnak a túloldalára, és azt mondta, hogy van nála 136 milliárd forint a devizahitelek leváltásából, az ott van bent a jegybankban, ő úgy gondolja, hogy ő mindig az ellen lesz, hogy ezt az emberek megkaphassák.

 

A másik javaslatunk az úgynevezett elsétálás joga, ami azt jelenti, hogy ha valaki nem tudja fizetni a devizahitelét, bár fizette, mondjuk, 8-10 éven keresztül, és végrehajtás alá kerül az ingatlana, azt végrehajtják, elveszíti az ingatlant és még mindig tartozik a banknak, hogy ezt a helyzetet el lehessen kerülni, tehát hogy a kötelemből legkésőbb az ingatlan árverésével sikerüljön neki szabadulnia. Ott is egyébként azt mondom, hogy akiknek elvesszük az ingatlanát, már 8-10 éve fizetett, sokan az erejükön felül próbálnak teljesíteni, ha van épeszű bankár, politikus, jogász meg közgazdász, akkor láthatja, hogy valószínűleg az életben nem fog a bank hozzájutni ehhez a pénzhez, tehát ez egy méltányos javaslat, nem utolsósorban, ha a felvételkor elegendő fedezetet nyújtott a bank számára az az ingatlan, amelyikre nyújtotta a hitelt, akkor tételezzük föl, hogy most is fedezetet nyújt a bank számára, méghozzá elegendő fedezetet nyújt a bank számára ez az ingatlan.

 

A harmadik, amiről már többször is beszéltem, hogy a devizahitelek kötelező leváltásából, forintosításából jelentős árfolyamnyereség keletkezett a Magyar Nemzeti Banknál, azt pedig természetesen az új elszámoltatásnak, az új banki elszámoltatásának a költségeire kell fordítani, így igaz, hogy a jegybank alapítványai kerülnek majd olyan helyzetbe, hogy őtőlük vagyont kell elvonni, de mi úgy gondoljuk, hogy 900 ezer ember lakhatása egy sokkal fontosabb kérdés ma Magyarországon, mint mondjuk, hogy földtani - ha jól emlékszem, földtani - tudományokat tanítsanak vagy éppen az unortodoxiát tanítsák ezek az alapítványok, vagy éppen ingatlanokat vegyenek meg, amelyekre másképpen nincsen lehetőség, meg hát akkor mégse veszítse el ez a közpénz a közpénzjellegét, kerüljön vissza valamilyen szinten az emberekhez. Erről szól ez a javaslat.

 

Mi úgy gondoljuk, hogy eddig nagyon jó volt ez a parlament 2014 óta a bűnösök keresésében, abban fantasztikusan teljesített, a megoldások keresésében nem teljesített jól ez a parlament, ezért mi úgy gondoljuk, hogy érdemes újra ezt a témát elővenni és felhívni erre a figyelmet. Bízom benne, hogy érdemi vitát lehet folytatni ebben a kérdésben, és ha érdemi vitát lefolytattunk ebben a kérdésben, és jobbító javaslatok is érkeznek a kormányzó frakció oldaláról, akkor biztos vagyok benne, hogy még jobbá lehet tenni ezt a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet, és kérem a bizottság támogatását.

 

Mint olvashatjátok, a Parlament Gazdasági bizottsági ülésén a „vitához” senki sem szól hozzá (rajtam kívül). Sem kormányzati, sem pedig ellenzéki képviselők.

 

Több devizahiteles sorstársunk jelezte nekem, hogy nem tette lehetővé (helyhiány miatt) a bizottság elnöke, hogy ezen a bizottsági ülésen személyesen részt vegyenek.

 

Így egyedül voltam érintett devizahiteles...

 

Minden jelen lévő képviselő kapott egy Kézikönyvet:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/konyv/kezikonyv-kepviseloknek---bevezetes.html

 

 

 

Az ülés jegyzőkönyve:

 

http://www.parlament.hu/documents/static/biz40/bizjkv40/GAB/1712051.pdf

 

 

 

Beszámolóm a bizottsági ülés után:

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/a-gazdasagi-bizottsag-ulesen---2017.12.05..html

 

 

 

A javaslatom lényege:

 

A leendő parlamenti devizahiteles bizottság munkájának előkészítésével kapcsolatban szeretnék egy konkrét javaslatot tenni. A Gazdasági bizottságnak van egy Fogyasztóvédelmi albizottsága. Javaslom, hogy a Gazdasági bizottság a 2017. december 5.-i ülésen fogadja el az alábbi lépéseket:

 

A fogyasztóvédelmi albizottság 2018. február végéig:

1.       kérjen a civil devizahiteles szervezetektől írásos probléma ismertető anyagokat.

2.       hallgassa meg azon civil szervezetek képviselőit, akik írásos anyagot küldtek és beszéljék át azon pontokat, melyek az írásos anyagból nem világosak, érthetőek.

3.       összesítse és rendszerezze az albizottság a felmerült problémákat

4.       állítson össze egy feladatsort, mely alapján egy devizahiteles parlamenti bizottság elkezdheti a munkáját

5.       határozza meg, hogy kiket hallgasson meg a devizahiteles parlamenti bizottság (pl. korábbi és hivatalban lévő MNB elnökök, PSZÁF vezetők, minisztériumi vezetők, bankszövetségi munkatársak stb.)

6.       az albizottság számoljon be a gazdasági bizottságnak a tevékenységéről és a Gazdasági bizottság kezdeményezze a devizahiteles parlamenti bizottság felállítását