Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.05

a Gazdasági Bizottság ülésén - 2017.12.05.

17.12.05---kep-01.png

 

Mi, devizahitelesek voltunk az utolsó napirendi pont a mai Gazdasági bizottsági ülésen.

 

 

8.  
Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került devizaadósok számára valódi segítséget jelentő halaszthatatlan intézkedések megtételéről szóló határozati javaslat (H/18383. szám)
(Dr. Szakács LászlóDr. Tóth BertalanMesterházy Attila (MSZP) képviselők önálló indítványa)
(Döntés képviselői önálló indítvány tárgysorozatba vételéről)

 

Három MSZP-s képviselő kezdeményezett egy devizahiteles határozati javaslatot. A hétvégén írtam egy véleményt és elküldtem a bizottság elnökének….

 

https://hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/a-parlament-ben/eszrevetelek-a-h-18383-szamu-hatarozati-javaslathoz.html

 

…. valamint bejelentkeztem a mai ülésre.

 

Több sorstársunk is szeretett volna jelen lenni, azonban Ők elutasító választ kaptak, nem vehettek részt a bizottság ülésén.

 

 

A "vita" végén kértem és kaptam is lehetőséget hozzászólni. Három problématerületről beszéltem, az emlékeim szerint így:

 

1. a meghozott törvények és intézkedések azon a megállapításon alapultak, hogy a deviza árfolyam várható iránya és mértéke nem határozható meg előre. Ez a vélemény már nem tartható fenn. A bankok tudták hogy a szerződés futam,ideje alatt a CHF illetve az EUR erősödése várható. Olyanoknak adtak a bankok kölcsönt, akikről tudták a bankok, hogy nem fogják tudni fizetni az adósok egy idő után a törlesztő részleteket, nem fogják tudni visszafizetni a kölcsönt. 

Több meghozott intézkedés is igazságtalan volt. Pl. az adósok fizették az árfolyamváltozás miatt az egyre magasabb törlesztő részleteket, viszont a svájci kamatcsökkentésből nem részesültek. Ezen a hátrányos helyzeten a törvények sem változtattak.

 

2. határozottan észleljük, hogy befolyásolni kívánják a bíróságok döntését a megkárosított adósok érdekeivel ellentétben. Olyan döntéseket várnak el a bíróságoktól, melyek hátrányosak az adósoknak.

 

3. Az Európai Unió Bíróságán 9 devizahiteles ügy van - olyan problémákról fognak dönteni melyek elhangzottak a devizahiteles vitanapon. Valódi és lényeges problémákról van szó, melyeket meg kell oldani. Nem várhatunk az uniós döntésekre, mert az 2-3 év. 

 

Javaslat: parlamenti devizahiteles bizottság felállítása, mely minden problémakört feltár. Előkészítést kezdje el a Fogyasztóvédelmi albizottság. Írásban erre tettem konkrét javaslatot.

 

Szükségesnek tartjuk és támogatjuk évek óta: a végrehajtások felfüggesztését, az elsétálási jogot és új elszámolásra van szükség.

 

 

Az előterjesztett határozati javaslatot a Gazdasági bizottság nem támogatta.

 

"tárgysorozatba-vétel elutasítva"

 

 

Ez azt jelenti, hogy a Parlament nem fog tárgyalni és dönteni a határozati javaslat elemeiről.

 

Amint elérhető lesz a hivatalos jegyzőkönyv – közzé tesszük.

 

 

17.12.05---kep-02.png