Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.25

a DK és a devizahiteles problémák

dk-sokak--kep-01.png

 

 

 

A DK 87 oldalas programjában nagyon-nagyon kevés szerepel a devizahitelesek problémáiból – így aztán megoldást sem kínálnak:

 

 

3. › LENDÜLETET A GAZDASÁGNAK

Meg kell szabadulnunk a ma uralmon lévő, mindenre elszánt politikai csoporttól, amely az állam gazdasági szerepének növelésével, a piaci folyamatok elnyomásával elérte, hogy módszeresen fosztogathatja az ország erőforrásait, köz- és magánjavait. Ezt követően gazdaságpolitikai fordulatra, következetes modernizációra van szükség. Az új gazdaságpolitikának egy gazdaságilag, társadalmilag és morálisan szétzilált, gazdasági, munkaerő-piaci, esélyegyenlőségi, szociális, oktatási és földrajzi szempontból is erősen szegmentált Magyarország problémáira kell megoldást adnia, figyelve az önmagát kereső Európa kihívásaira is. Hosszú távú, politikai ciklusokon átívelő, széleskörű társadalmi konszenzuson alapuló országstratégia kell, amely az erősségekre építve ambiciózus célokat tűz ki. Olyan befogadó, illeszkedő gazdasági növekedést, versenyképesség-javulást, fenntarthatóságot akarunk, amely magas foglalkoztatottság mellett a szociális és területi kohéziót is elősegíti.

 

 

3.4. A pénzpiacok erősítését

Növelnünk kell a hitelkínálatot. Ehhez sikeres, jól működő, stabil bankszektorra van szükség. A devizahitelezési anomáliák, a végtörlesztés és a forintosítás sokat rontottak a pénzügyi kultúra amúgy sem magas színvonalán, ezért azt mindenképpen javítani kell.

• Jelentősen csökkentjük a banki tevékenységet megnehezítő, megdrágító adminisztratív szabályokat.

• Az euró bevezetésével, különböző garanciák kiépítésével biztosítjuk, hogy a banki szférában se kerülhessen többé sor ad hoc jellegű, diszkriminatív szabályozásra, a bankok ellehetetlenítésére.

• Meg kell erősíteni a kockázatos ügyletek felügyeleti ellenőrzését. A nem megfelelő ellenőrzés okozta károkért az állam álljon helyt.

• Hangsúlyt helyezünk a pénzügyi ismeretek bővítésére iskolai és iskolán kívüli formában egyaránt.

 – 34. oldal

 

http://www.dkp.hu/SOMA.pdf

 

 

Pár napja a DK némi érdeklődést kezdett mutatni…

 

 

Követeljük a devizahitelesek megmentését!

 

Összejött a megfelelő számú aláírás a devizahitelesekről szóló parlamenti vitanaphoz. A vitanap összehívását a DK képviselői is támogatták. A DK egy évvel ezelőtt kivonult a parlamentből, ezért parlamenti vitanapon sem vesz részt, a devizahitelesekről szóló vita összehívásának támogatásáról azonban külön elnökségi döntést hozott. Az Orbán-kormány a devizahitelesek körében is érvényesítette, hogy “mindenki annyit ér, amije van”: a tehetősebbeket végtörlesztéssel segítette, míg azokat, akik hitel nélkül soha nem tudtak volna lakást venni, 7 éve gyenge forinttal sújtja. Akik a legnagyobb bajban vannak, most sem számíthatnak a Fideszre.

 

A Demokratikus Koalíció a devizahitelesek megmentését követeli! A DK szerint az összes már lejárt devizahiteles adósságot az állami követeléskezelőnek kellene átvennie a pénzintézetektől és a követeléskezelőktől a hitelező bankok által nyilvántartott értéken, ami mára a nyilvántartott tartozások nagyjából felének felel meg. Ezután lehetővé kell tenni, hogy a bajban lévő adósok 0%-os kamattal ezen a csökkentett áron fizethessék ki ingatlanjaikat. Ha valaki erre nem képes, akkor az államnak gondoskodnia kell arról, hogy szociális bérlakásként használhassa a továbbiakban az ingatlant. Ha van a kormánynak kötelessége, akkor egyebek között az, hogy egyetlen család se kerüljön az utcára.

 

Oláh Lajos                                                               Élő Norbert

Országgyűlési képviselő                                       Gazdaságpolitikus

 

2017-10-19 

 

http://web.dkp.hu/kozlemeny-koveteljuk-a-devizahitelesek-megmenteset/